Nyelv mikrobiom és hasnyálmirigy daganat?

Diavitas Életmód Program logó
2019 november 29. Diavitas Magazin

A hasnyálmirigy daganat világszerte a hetedik leghalálosabb ráktípus. A korai stádiumban a tünetek gyakran nem jelentkeznek, így sok beteg már csak előrehaladott stádiumban folyamodik orvosi ellátáshoz. A prevenció és a rizikócsoportok korai azonosításához olyan biomarkerek szükségesek, amelyek a betegség kezdetén már segítenek az azonosításban.

A humán mikrobiom kapcsolata a karcinogenezissel és a tumort indikáló gyulladással már ezelőtt is megmutatkozott, így több betegség korai jeleit is keresték már a mikrobiom elváltozásaiban. A hasnyálmirigyrákot célzó kutatásokban a nyál, a duodenum-nyálkahártya és a széklet mikrobiomját vizsgálták egészséges kontrollcsoportokkal összehasonlítva.

Harminc, első stádiumos hasnyálmirigy-fej daganatos beteget (Pancreatic Head Cancer) és 25 egészséges kontroll személy nyelv mikrobiomját vizsgálták 16SrRNS szekvenálással. A daganatos és a kontrollcsoport között nem volt szignifikáns különbség korra, nemre, BMI-re, vagy szérum májfunkciókra való tekintettel. A kutatásban résztvevő minden személy napi kétszer mosott fogat a megfelelő szájhigiénia fenntartása érdekében. A vizsgálat első napján történő rutinvizsgálatok szájüregi vizsgálatokat is magukba foglaltak. A mikrobiom mintavétel a második napon történt ébredés után, fogmosás és étkezés előtt. A vizsgálat előtti nyolc hétben a részvevők nem szedtek antibiotikumot, probiotikumot, illetve nem dohányoztak vagy ittak alkoholt. Az analízis kimutatta, hogy a PHC betegeknek phylum szinten szignifikánsan magasabb volt a Firmicutes, Fusobacteria és Actinobacteria szintjük, és a Bacteroidetes szignifikánsan alacsonyabb az egészségesekéhez képest. Család szinten a Prevotellaceae, Pasteurellaceae és a Porphyromonadaceae bőségesebb volt az egészséges kontrollcsoport mintáiban.

A mikrobiom diverzitás a PHC betegeknél szignifikánsan magasabb volt a Shannon, Simpson és inverz Simpson index alapján. A Haemophilus, Porphyromonas, Leptotrichia és Fusobacterium baktériumok alapján kiemelkedően el lehetett különíteni a daganatos betegeket az egészséges kontrolloktól. A legszembetűnőbb elváltozások a nyelv mikrobiomon hasnyálmirigyrák esetén a Haemophilius és a Porphyromonas alacsony szintje, illetve a Leptotrichia és Fusobacterium nagyobb előfordulása volt.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30728915