A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt metformin is megváltoztatja a bélflórát

Diavitas Életmód Program logó
2018 december 07. Diavitas Magazin

Régóta ismeretes, hogy a 2-es típusú cukorbetegség,kezelésére használt metformin májsejtekre gyakorolt hatása révén csökken glükózszint. Egy új kutatás azt sugallja, hogy a gyógyszer a glükóz kontroll mellett jelentősen befolyásolhatja a  bél mikrobák állapotát is.

“Az eredmények arra utalnak, hogy a szájon át bevitt metformin hatással van a bél mikrobákra, az epesavak lebontó képességére, ezáltal az anyagcserére” – állítja a Nature Medicine-ben megjelent kutatási beszámoló.

Bár a bizonyítékok szerint a metformin hatása összefüggésbe hozható a májsejtek aktivitásával, a szájon át bejuttatott gyógyszer nagy koncentrációban ér el a vékonybélbe. Egy korábbi vizsgálatban is megfigyelték a bél mikrobák változását a metforminnal kezelt embereken.

Changtao Jiang PHD és munkatársai a pekingi egyetemen   22 újonnan diagnosztizált, 2-es típusú cukorbeteget figyeltek meg, akiket korábban még nem kaptak metformin kezelést. A betegeknek naponta kétszer 1000 mg metformint adtak 3 napon át.  A betegektől vett vér- és székletmintát a metformin kezelés előtt és után is elemezték. Ezek igazolták, hogy a metformin jelentősen megváltoztatja a bél mikrobák összetételét, mi több a Bacteroides fragilis baktériumfaj jelentős csökkenését eredményezte, valamint az epesav által aktivált FXR és FGF19 gének kifejeződését  idézte elő a vékonybélben. Ezen gének által termelt fehérje a metformin kezelés után lényegesen csökkent.

metformin

Összhangban a humán eredményekkel, a metformin kezelések az egérkísérleteknél is a B. fragilis  szint jelentős csökkenését mutatták, valamint azoknak az egereknek is nőtt a testtömege, amelyek bélrendszerébe B. fragilist telepítettek, glükóz toleranciájuk is romlott, míg inzulinérzékenységük csökkent a kontroll egerekkel szemben.

A szerzők figyelmeztetnek arra, hogy az ember és az egér epesav-profiljai fontos szempontok szerint különböznek egymástól. A megállapítások rámutattak azokra a fontos elemekre, amelyek  szerint a metformin kulcsfontosságú hatással van a bélre és bél mikrobákra – állítják a kutatók.

Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk mirobáink arányairól és egészségünk állapotáról.

Medscape Medical News

2018 11.05.