A terhesség során fellépő májbetegség összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással

Diavitas Életmód Program logó
2020 január 31. Diavitas Magazin

Az Endokrinológiai Társaság éves konferenciáján (The Society for Endocrinology Annual Conference) bemutatott eredmények szerint a terhesség alatt fellépő károsodott májfunkció megváltoztathatja a bél baktériumok összetételét és növelheti az elhízás kockázatát a születendő gyermekeknél.

A terhesség során leggyakrabban előforduló májbetegség, az intrahepatikus kolesztázis (ICP) csökkenti az emésztőrendszeri epe felszabadulását a májból és az epesavak felhalmozódásához vezet a vérben. Emellett rontja a máj működését, súlyos viszketést okoz, valamint növeli a koraszülés kockázatát. A betegség rágcsáló modelljében az utódok bélbaktériumainak összetétele megváltozik, valamint a májfunkció romlik, különösen akkor, ha nyugati stílusú, magas zsírtartalmú étrendet követnek. Korábbi tanulmányok szerint, az ICP-ben szenvedő nők gyermekeinél nagyobb valószínűséggel alakul ki gyermekkori elhízás. A növekvő bizonyítékok arra utalnak, hogy a bél mikrobiom kulcsfontosságú szerepet játszik a jó anyagcserében, és hogy megváltozott összetétele ezáltal súlygyarapodást is eredményezhet. Mindezek alapján a veszélyeztetett gyermekek számára különösen fontos lehet az egészséges táplálkozás. Annak megértése, hogy az ICP miként vezethet gyermeki elhízáshoz, hozzájárulhat annak hatékony megelőzéséhez. A jövőben a bélbaktériumok megváltoztatására szolgáló beavatkozások ebben kulcsfontosságú szereppel bírhatnak.

Egy friss kutatásban Dr. Caroline Ovadia és csapata, a londoni King's College munkatársai azt vizsgálták, az ICP hogyan befolyásolja a bél mikrobiom összetételét egerekben és azok utódaiban. Az eredmények szerint az utódok eltérő bél mikrobiom összetételt és májfunkciókat mutattak, különösen nagy zsírtartalmú étrend követése esetén, ami befolyásolhatja az anyagcserét és növelheti az elhízás kockázatát.

Dr. Ovadia megjegyzi: "Ezek a megállapítások arra utalnak, hogy a terhesség ideje alatti egészségi állapotnak hosszú távú hatása lehet a gyermekekre. Emellett a bél mikrobiom elváltozása -különösen a nyugati stílusú, magas zsírtartalmú étrend esetén- növeli az elhízás kockázatát".

Az eredmények azt sugallják, hogy ICP-vel vagy más májbetegséggel küzdő anyák gyermekei számára különösen előnyös lehet az egészséges táplálkozás fenntartása, és a zsíros ételek kerülése. Továbbá, hogy a mikrobiom összetétel célzott befolyásolása -például prebiotikumok vagy probiotikumok használatával- elősegítheti a gyermekei elhízás kockázatának csökkentését.

"A bél mikrobiom összetételében bekövetkezett változások, valamint ezek hatásainak megértése új módszereket kínálhat az elhízás által veszélyeztetett betegek diagnosztizálására - még annak kialakulása előtt.” - tette hozzá Dr. Ovadia.

Néhány hasonlóság ellenére az egér és a humán mikrobiom összetétele eltér, ezért ezek a megállapítások nem feltétlenül tükrözik pontosan az emberekre vonatkozó eredményeket. Az emberi mikrobiomra gyakorolt hatások meghatározása azonban jóval bonyolultabb, mivel nehezebb a minták kinyerése a bélből, valamint az étrend és a környezeti hatások pontos ellenőrzése. Dr. Ovadia jelenleg csecsemők székletmintáinak összetételét vizsgálja annak megállapítása érdekében, hogy azok, ICP-vel rendelkező anya esetében, különböznek-e a normálistól. Azt reméli, hogy megtudja, vajon megfelelő kezeléssel képesek lehetünk-e megváltoztatni és normalizálni a mikrobiom összetételét azzal a céllal, hogy csökkentsük a gyermekkori elhízás kockázatát.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-11/sf...