Ne foglalkozz többé a zsírfogyasztással az új amerikai táplálkozástudományi ajánlás szerint

Diavitas Életmód Program logó
2015 július 01. Diavitas Magazin

Amerikai táplálkozástudományi szakértők támogatják azt az álláspontot, amely szerint az étrendünkből a különböző korlátozásokat el kell hagyni, helyette a minőségi ételek fogyasztását javasolják.

Az új szövetségi határozatot szerint, amely bekerül a hamarosan megjelenő 2015. évi amerikai Étrend Ajánlásokba is, fel kell hagyni a zsírfogyasztás korlátozásával.

kép zsír

Az elmúlt évtizedben számos kutatás bebizonyította, hogy az egészséges zsírokban gazdag étrend jó, különösen, ha ezek a zsírok segítenek ellensúlyozni azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak sót, cukrot és finomított gabonát – mondta Dr. Dariush Mozaffarian, a Tufts University dékánja a HealthDay folyóiratnak.

Ez az első alkalom 1980 óta, hogy a bizottság nem javasolja a zsírfogyasztás korlátozását ajánlásában. Az alacsony zsírtartalmú étrend nem kívánatos következménye, hogy az emberek elfordultak a magas zsírtartalmú ételek fogyasztásától, a hozzáadott cukorban, keményítőben és finomított gabonában gazdag ételek felé, amelynek következtében az elhízás és a cukorbetegség járványként terjedt el Amerikában.

A jelenleg még érvényben lévő irányelv alapján a napi kalória szükséglet maximum 35 százaléka származhat zsírbevitelből, de a bizottság szerint az alacsony zsírtartalmú étrend már a múlt.