A diéta és a mikrobiom változás kedvező hatása cukorbetegekben

Diavitas Életmód Program logó
2019 január 11. Diavitas Magazin

A beleinkben élő mikrobák, amelyeket együttesen bél-mikrobiomnak nevezünk, számos módon segítik szervezetünket, védik egészségünket. Egyes bélbaktériumok képesek fermentálni és bontani a táplálkozás révén  a szervezetbe jutott nem, vagy nehezen emészthető szénhidrátokat és rostokat, miközben ezekből rövid szénláncú zsírsavakat állítanak elő. Ezek a rövid szénláncú zsírsavak táplálják a bél hámsejtjeit, fontos szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében és az étvágy szabályozásában. A rövid szénláncú zsírsavak hiánya számos betegséggel, köztük a 2-es típusú cukorbetegséggel is kapcsolatba hozható.

Sok bélbaktérium képes a szénhidrátok fermentációjával rövid szénláncú zsírsavakat előállítani, arról azonban keveset tudunk, hogy ezek a baktériumok valójában hogyan reagálnak a megnövekedett szénhidrát-fogyasztásra, illetve az egyes szénhidrátokra. Az étrendi rostbevitel mennyiségi és minőségi meghatározása kulcsfontosságú a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, illetve kezelésében.

mikrobiom

A Science folyóirat közelmúltban megjelent tanulmánya a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek nagy mennyiségű növényi rost fogyasztásának hatásával foglalkozik: 71 páciens került a vizsgálatba, akiket 12 hétig követtek klinikailag. Meghatározták étrendjüket, vizsgálták  vércukorszintjüket és lipidprofiljukat, mérték a súlyukat. A kísérletben résztvevő kontroll csoport normális, standard étrendi ajánlást kapott, míg a kísérleti csoport standard étrendjét nagy mennyiségű, különböző szerkezetű és tulajdonságú élelmi rostokkal egészítették ki.

A 12 hetes kezelés során a kísérleti csoport jelentős és gyors javulást mutatott a vércukorszint szabályozásában, eredményesebb volt a súlycsökkenésben és lipidprofil eredményeik is jobbak lettek a kontroll csoporthoz képest. A vizsgálat kimutatta, hogy a magas rosttartalmú étrend  közvetlenül hozzájárul a bél-mikrobiom kedvező változásaihoz.

A kutatóknak sikerült azonosítani a bakteriális törzsek egy kis csoportját is, amelyek valószínűleg a betegek állapotának kulcsfontosságú tényezői: ezek a baktériumok képesek rövid szénláncú zsírsavak termelésére, valamint a megnövekedett táplálékrostok kihasználásával képesek a bél mikrobiális közösségének domináns tagjává válni. Tevékenységük fokozta a butirát és az acetát (a rövid szénláncú zsírsavak két lényeges alfaja) termelését, amelyek előnyösek az emberi szervezet számára mind egyes bél eredetű hormonok szekréciójának serkentésében, mind a vércukorszint javulásában, valamint a belekben uralkodó enyhén savas közeg fenntartásában, amely kedvezőtlen az ismert káros baktériumok számára.

A tanulmány rámutat arra, hogy a jótékony bélbaktériumokat célzó étrend-program, amely hagyományosan a testtömegindex meghatározására és a szénhidrátszámlálásra épül, klinikailag hatékony „bélspecifikus” módszernek bizonyul mind az inzulin szekréció javítására, mind a 2-es típusú cukorbetegség enyhítésére, valamint hangsúlyozza, hogy a kórosan megváltozott bél-mikrobiom még ismert pathogén baktériumok hiányában is betegségeket okozhat.

Megismerné bélflórája összetételét? Már hazánkban is elérhető a székletgenomikai vizsgálat, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk mirobáink arányairól és egészségünk állapotáról.

ScienceMag

  1. január 3.